אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

נוכחות הורית

שאלה: אנחנו הורים לחמישה ילדים ברוך השם, ודואגים להם לכל מחסורם, הן פיזית והן רוחנית. עם הזמן הילדים גדלים ואנחנו מרגישים לא מספיק משמעותיים עבורם. מעבר לצרכים  הקונקרטיים של כל אחד מהם, אין לנו קשר משמעותי איתם. היינו רוצים לקבל הדרכה איך להעמיק את  הקשר עם הילדים ולהיות דמויות משמעותיות עבורם.

תשובה:  הורים רבים מבקשים להיות מקור להשראה ולכוח עבור ילדיהם. הם שואפים לחנך, להתוות דרך בהווה ובעתיד. ישנן משפחות בהן מודגשת הצבת הגבולות, ישנן משפחות שבהן באה לידי ביטוי הדוגמא האישית, ויש מי שמתמקד בהקניית ערכים.

אך בבסיס הקשר בין הורה לילד, לפני כל היעדים החינוכיים, עומדת הנוכחות ההורית. היכולת של ההורה להיות נגיש עבור הילד ולהתלוות אליו למסע החיים. נוכחות הורית משמעותית עשויה לבא לידי ביטוי בחמש הדרכים הבאות:

נוכחות מואדרת

נוכחות מואדרת מחזקת את תחושת הבטחון וההגנה של הילד. צורך בסיסי מאוד של הילד הוא להרגיש שיש לו על מי להישען. הנוכחות המואדרת מדגישה את ההורה כאדם יציב, המסוגל להכיל ולהישאר איתן גם במצבים מערערים. ככל שההורה ייתפס בעיני הילד כיותר מוערך, מסוגל, שאינו מתפרק בקלות, כך יוכל הילד לחוות תחושה גבוהה יותר של בטחון והגנה. יש לשים לב כי כוחנות איננה נוכחות מואדרת. להפך, הורה שנדרש להשתמש בכוח שלו מעביר מסר לילד שאין לו די שליטה עצמית לנהל את הסיטואציה.

נוכחות רואה

היכולת של ההורה לראות מתחת לפני השטח, לראות גם את מה שלא נאמר במפורש, נקראת נוכחות רואה. הורה המסוגל לראות את הרגשות, את הכאבים, הקשיים, גם אם הם מוחבאים מאחורי התנהגות שאינה מקובלת, שתיקה או בכי, יעניק לילד את הצורך הבסיסי בנראות. ככל שההורה יהיה מסוגל לראות יותר לעומק את הדברים שעוברים עליו, כך יוכל הילד לחוות תחושת נראות חזקה יותר.

נוכחות מפרשת

היכולת להבין לעומק ולתת משמעות לחוויות שעוברות על הילד, נקראת נוכחות מפרשת. נוכחות זו מעניקה ארגון ומשמעות לחוויות האישיות. היא מארגנת את הסיטואציה ויוצרות סדר פנימי בעולמו של הילד. באפשרותו של ההורה המפרש להעניק משמעות לאירועי החיים, לתחושות ולהתנהגויות, לתת להם הסבר, פשר, סיבה, רציונל הגיוני.  לדוגמא: "עוברים עליך  ימים לא קלים, בעקבות הסגר אתה נמצא הרבה בבית, אין לך מסגרת ואתה מתגעגע לשגרה ולחברים. יכול להיות שבגלל זה אתה מתפרץ הרבה לאחרונה…" 

נוכחות מתמזגת

נוכחות זו מחזקת אצל הילד את תחושת הדומות והאוניברסליות. היא באה לידי ביטוי כאשר ההורה 'מנרמל' את החוויות והרגשות העולים ואף חש הזדהות או דמיון. ככל שההורה יעניק לילד חוויה מתמזגת יותר, כך הוא יוכל להרגיש 'נורמלי' יותר לדוגמא: "להרבה ילדים קשה להירדם ערב לפני היום הראשון של כיתה א'".

נוכחות מתפעלת

נוכחות מתפעלת עוסקת ביכולת של ההורה לפרגן, להחמיא, לראות את הכוחות הייחודיים של הילד שלו. נוכחות מתפעלת מחזקת אצל הילד את תחושת הייחודיות, את היותו יחיד ומיוחד. ככל שההורה יעניק לילד חוויה מתפעלת יותר, כך הוא יוכל להרגיש ייחודי, בעל ערך, כשרוני. חשוב לשים לב להחמיא ולפרגן על דברים אמיתיים ומחוברים למציאות.

חשוב לומר שחמשת סוגי הנוכחות הללו, עשויים להיות משמעותיים לא רק בין הורים לילדים, אלא גם בין איש לאשתו. נוכחות יציבה ולא מתפרקת. נוכחות שרואה גם את מה שלא נאמר במפורש. נוכחות שמייצרת ארגון ומשמעות בחוויות החיים. נוכחות מנרמלת ודומה. נוכחות אשר מביעה התפעלות מהכוחות הייחודיים. כל אלו יאפשרו לנו בעז"ה לייצר קשרים משמעותיים, מקרבים ומצמיחים. בהצלחה רבה!

כתבה יפעת קליין – מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

מאבקי כח בין הורים לילדים

בכל בוקר מחדש, כשאנחנו ממהרים לצאת מהבית, הבת שלנו מסרבת להתלבש, להתסרק, לאכול ונשכבת על הרצפה בבכי. איך יוצאים ממאבקי הכח הללו?

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן