שאלה: אנחנו הורים לחמישה ילדים קטנים ומוצאים את עצמינו כל היום עסוקים בויכוחים ובמאבקים איתם.. צירוף המילים "לא בא לי" נשמע בבית עשרות פעמים ביום… אנחנו מרגישים עייפים ומותשים ופעמים רבות מוותרים מראש על דברים שחשובים לנו. היינו רוצים לדעת איך אפשר לגרום לילדים לעשות את מה שאנחנו רוצים?
תשובה: הורים יקרים, הרבה פעמים כשאנחנו מוצאים את עצמינו מתווכחים עם הילדים על כל פעולה שיש לעשות במהלך היום, החל מצחצוח שיניים, דרך הכנת שיעורי בית ועד לזמן השינה, הדבר נובע מהעדר סדר יום קבוע. במיוחד בתקופה המאתגרת הזו, שבה יש המון שינויים 'מהרגע להרגע'.
סדר יום קבוע
אף אחד מאיתנו, לא אוהב שמפתיעים אותו בדברים שלא תכנן מראש. תחשבו על עצמכם – כשאתם קמים בבוקר ופתאום אחד הילדים לא מרגיש טוב, או שפתאום מבקשים מכם משהו שלא תכננתם לעשות, כמה קשה לכם להתנהל עם זה וכמה מתח ועצבים זה גורם… הילדים שלנו לא שונים מאיתנו. גם להם חשוב לדעת מה הולך לקרות להם במשך היום. כשזה לא קורה, הם מנסים להחזיר לעצמם את השליטה, ואנחנו שומעים מהם משפטים כמו: "לא עכשיו", "לא בא לי" וכו'.
סדר יום קבוע, שבו הדברים ידועים מראש, מייצר שקט ורוגע בבית גם להורים וגם לילדים.
הילדים יודעים מראש למה לצפות בכל רגע ומה מצופה מהם, וזה נותן להם תחושת וודאות ושליטה. אנחנו ההורים מצידינו לא צריכים לדבר שוב ושוב על הפעולות הקבועות והשגרתיות, כי הן ידועות לילדים, ובכך נחסכים הרבה ויכוחים והאווירה בבית נעימה יותר.
מתכננים ביחד
לכן כדאי לסגל סדר יום קבוע בבית, אליו יכנסו הפעולות היומיומיות. אפשר להגדיר לילדים זמן של
ארוחת בוקר, זמן של פעילות גופנית, זמן מסכים, זמן קריאה, זמן לימודים, זמן בילוי עם חברים,
זמן בו הם מתבקשים לסייע במטלות הבית וזמן בילוי משפחתי.
אפשר אפילו לארגן את הדברים בטבלה, ולטובת הקטנטנים שלא יודעים לקרוא ניתן להדביק או לצייר תמונות מתאימות. כך הילד יוכל לבדוק בעצמו מה הדבר הבא שעליו לעשות.
מומלץ לשתף את הילדים בתכנון סדר היום וביצירת הטבלה (ככל האפשר ולפי גילם כמובן). הדבר עשוי להגביר את תחושות השיתוף, השליטה, המסוגלות והשייכות של הילדים, וזה יעלה את הסיכויים שסדר היום ישמר.
דרושה התאמה
יש לשים לב שסדר היום שקבעתם מתאים למשפחה שלכם. למשל: אם קבעתם שהולכים לישון בשעה 18:30 – האם אתם באמת יכולים לעמוד בשעה הזו, או שאין סיכוי להגיע לזה אצלכם, כי משימות הבית השוטפות עדיין בשיאן בשעה זו, או שאחד מכם עדיין בעבודה?
כמו כן, לפני שאתם דורשים מהילדים שלכם לעמוד בסדר יום קבוע, שימו לב שאתם יכולים לעמוד בו. אם לא, חשוב שתתחילו ממספר דברים שאתם כן יכולים לעמוד בהם, כי
העקביות וההתמדה שלכם חשובות להצלחת התהליך.
בעונת החורף קל יותר להנהיג סדר יום קבוע בבית כי מחשיך מוקדם יותר, זמני
התפילות מוקדמים, כך שרוב בני הבית נמצאים בבית בשעה סבירה, ומזג האוויר מאלץ אותנו
לשהות זמן רב יותר בבית.
הכל בסדר
לבסוף, יש לזכור שגם אם לא הצלחתם לעמוד בסדר היום באופן מושלם, כדאי לשחרר ולזכור שאתם הורים טובים די הצורך, וגם אם יום אחד זה עבד פחות טוב, לא להתייאש, אלא לנסות להתמיד עד כמה שאפשר.
זכרו: כישורי ההורות שלכם אינם מוטלים בספק אם לא הצלחתם לגרום לילדים לאסוף את המשחקים שלהם, או ללכת לישון בזמן. הכל בסדר גם אם הבית נראה כמו אחרי מלחמה, אבל הצלחתם לעבוד שעה רצופה בשקט. רגשות אשמה מתלווים אלינו בימים רגילים, ואין זה הזמן לשקוע לתוכם.
הדבר החשוב ביותר בימים רגילים, הוא לשמור על הבריאות הפיזית והנפשית שלכם ושל הילדים, גם אם הכל לא קורה בדיוק כמו שתכננו או כמו שאנחנו חושבים שהיה אמור להיות.
כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.