אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

שנת הילדים בחדר ההורים

שאלה: הילדה שלי בת 4 מגיעה אליי כל לילה למיטה. זה מפריע לי מאוד לישון. הבעיה היא שכבר אין לי כוח לריב איתה על זה ולקום כל פעם באמצע הלילה כדי להחזיר אותה למיטה שלה. אני מבינה שזה גם לא נכון בשביל הילדה, אבל אני לא יודעת מה אפשר לעשות. האם תוכלו לעזור לי?

תשובה: הבעיה שלך היא תופעה מוכרת. על פי איגוד השינה הלאומי של ארצות הברית ברבע מהמשפחות בארה"ב הילדים מבלים במיטת ההורים לפחות חלק מהלילה.

האמת היא שנושא הלינה המשותפת שנוי במחלוקת. יש דעות שסוברות שהלינה המשותפת מזיקה להתפתחות התקינה של הילדים וגורמת להם לתלות בהורים ולבעיות שינה. לעומתם יש התומכים בלינה המשותפת וטוענים שהיא דווקא תורמת להתפתחות רגשית, פיזית וחברתית טובה יותר של הילדים.

ההחלטה וההכנה

כפי שאת רואה, אין אמת אחת ולכן הדבר הראשון, כמו בסוגיות רבות הקשורות בחינוך ילדים, הוא להחליט מה נכון עבורכם, ולהיצמד להחלטה הזו. אם החלטתם שאתם רוצים שהילדה תישן כל לילה במיטה שלה, חשוב שתכינו את עצמכם לתקופה של שבוע – שבועיים שיהיו מאתגרים, כי היא לא תוותר בקלות על ההרגל המהנה לישון עם אימא. בתקופה הזו כדאי מאוד שתהיו שותפים ותגייסו את המשאבים המתאימים להצליח במשימה הזו (למשל: ייתכן ותצטרכי לנוח מעט בצהריים או ללכת לישון מוקדם יותר כדי שתוכלי לעמוד בעייפות הכרוכה בקימה מרובה בלילה או שתצטרכו לחלק ביניכם את המשימה). ייתכן שיהיה גרוע אפילו יותר לפני שהמצב ישתפר, אבל הסוד בחינוך ילדים הוא להיות נחושים ועקביים, להאמין בצדקת דרככם ובטובת ילדכם. אל תפחדו משינוי ואל תפחדו מתגובת הילדה תוך כדי התהליך. סביר להניח שהיא תנסה בכל דרך להתנגד לשינוי.

הסברה

הצעד הראשון הוא להסביר לילדה שהחל מהלילה הזה כל אחד יישן במיטה שלו. ההסבר צריך להיות קצר וענייני. אפשר לחשוב עם הילדה מה יעזור לה לישון לילה שלם במיטה שלה. למשל: ספר תהילים או תמונה של הרבי מתחת לכרית. באו אולי בובה אהובה או שמיכה מיוחדת.

טקס

הצעד השני: הנהיגו טקס שינה קבוע. טקס כזה עשוי להקל על השינה של הילדה. זה יתן לה תחושת וודאות גדולה יותר לגבי מה שהולך לקרות בלילה.  טקס שינה יכול לכלול: ארוחת ערב, הרגעת האווירה בבית, רחצה, לבישת פיג'מה, סיפור, חיבוק ונשיקה, ואמירת "לילה טוב".

עקביות

הצעד השלישי: במהלך הלילה בכל פעם שהילדה מגיעה למיטה שלך, החזירי אותה בעקביות למיטתה, גם אם היא מביעה מחאה בבכי, צעקות וכדומה. החזירי אותה שוב ושוב בלי לומר מילה.  עם הזמן ההתנגדות שלה תפחת.

החלטיות

זכרו: בכי הוא שפה. ילדים בוכים כשהם לומדים שלבכי יש תועלת והם מקבלים בזכותו את מה שרצו. ברגע שההורים נחושים ועקביים למרות הבכי, הילדים מבינים שהוא לא עוזר להם להשיג את מה שהם רוצים והם מפסיקים לבכות. כשהילדה תרגיש שאתם החלטיים והיא תרגיש שאתם מאמינים בה ובעצמכם שתצליחו, היא תתחיל לשתף פעולה והשינוי יתרחש.

עידוד

אחד הדברים החשובים ביותר להצלחת התהליך הוא  לחזק את הילדה לאורך כל הדרך על ההצלחות שלה. כשהיא קמה בבוקר עודדו ושבחו אותה על כך שהיא ישנה כל הלילה במיטה שלה. הרבו במילים טובות, חיבוקים ונשיקות – זה יעודד אותה להמשיך בכיוון הנכון.

אפשרויות נוספת

אם אתם מרגישים שלא תעמדו בזה, או שזה לא מתאים לילדה שלכם, ניתן לבחון אפשרויות נוספות. לעשות את המהלך בהדרגתיות: לאפשר רק פעמיים בשבוע אבל לא יותר ואח"כ רק פעם בשבוע וכו', או להניח מזרן קטן שיהיה ליד המיטה שלך ולאפשר לה לישון רק עליו, כך תפתרו לפחות את בעיית חוסר הנוחות. אחרי הכל הרי הילדה לא תישן אתך במיטה עד גיל 18… בשלב מסוים זה יעבור לה.

פתרונות נוספים וליווי אישי בתהליך כזה ובדילמות נוספות בנושאי חינוך תוכלו לקבל מצוות המומחים שלנו במרכז "אור הבית" ברחובות. בהצלחה!

כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

מאבקי כח בין הורים לילדים

בכל בוקר מחדש, כשאנחנו ממהרים לצאת מהבית, הבת שלנו מסרבת להתלבש, להתסרק, לאכול ונשכבת על הרצפה בבכי. איך יוצאים ממאבקי הכח הללו?

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן