אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

ליל הסדר

שאלה: בכל שנה מחדש ישנה ציפייה גדולה מאוד לליל הסדר, אבל מאז שהפכנו הורים, זה כבר לא אותו דבר.. אנחנו מרגישים שאת השמחה וההתרגשות, החליפו מתח ולחץ גם לפני החג וגם במהלכו. הילדים משתוללים, קמים מהשולחן, רעבים ועייפים.  וכל הערב משתבש… איך אפשר להפוך את האווירה ליותר נעימה עבורנו ועבור הילדים?

תשובה:

אכן ליל הסדר הוא לילה מיוחד מאוד, שהחוויות והזכרונות שבו, נשארים איתנו לכל החיים. זה אירוע משמעותי של מספר שעות, ששונה מכל ארוחת שבת או חג אחרת, שרווי מתח והתרגשות ולכן חשוב להכין את הילדים שלנו מראש, להפחית את אי הוודאות ולסייע להם ולנו ליהנות. איך עושים את זה?

סמנו את המטרה

ממש כמו בנסיעה –לפני הכל הציבו יעד כהורים: מה המטרה שלכם בערב הזה? מה הייתם רוצים שהילדים יקבלו מכם או יזכרו מהערב הזה?  הרבה פעמים אנחנו עסוקים בהכנות הפיזיות ופחות בהכנות הרוחניות והחינוכיות לערב הזה, שכל מטרתו היא "והגדת לבנך". כלומר: הערב הזה נועד לילדים עצמם והם הכוכבים שלו. עד כמה אנחנו שמים את הילדים במרכז כשמדובר בערב הזה? בהכנות לערב הזה? האם אצלכם בבית הילדים שותפים להכנות? האם האווירה לקראת החג אצלכם בבית היא אווירה של התרגשות, שמחה וציפייה לליל הסדר או שהיא מתוחה ומלחיצה?

מאחר שהמטרה שלכם כהורים היא שלילד יהיו זכרונות טובים מהחג, שילוו אותו כל חייו גם כשיהיו לו בית ומשפחה משלו בע"ה, לפנינו כמה דרכים שיוכלו לעזור לנו בכך:

שיתוף בהכנות

שתפו את הילדים בהכנות לחג ודאגו שהאווירה תהיה שמחה ונעימה. על מנת שהילדים ירגישו שותפים ויגיעו מוכנים לערב הזה, חשוב לשתף אותם על פי גילם ויכולותיהם – אפשר להעזר בהם כבר בניקיונות והכנות הבית וגם בהכנות לסדר עצמו (עריכת השולחן, הבאת כסאות, סידור הקערה, הבישול). כל זה כשאתם שמים לב גם שהאווירה תהיה נעימה ושמחה, לפעמים הילדים מבחינים במסר כפול, מצד אחד במתח שמאחורי הקלעים במטבח בהכנות לארוחת הסדר ומצד שני הרצון להשרות אוירה נעימה בארוחה עצמה. זכרו! המטרה היא לא רק ביצוע המשימות באופן הטוב ביותר, אלא חינוך הילדים ויצירת זיכרונות נעימים.

מתן מידע מוקדם

אנחנו המבוגרים מכירים טוב את ליל הסדר,  אנחנו יודעים בדיוק מה הולך לקרות, כמו בכל שנה. אבל לילדים שלנו, בעיקר הקטנים, עדיין אין זיכרון משנים קודמות וכדאי לתת להם כמה שיותר מידע, כדי להפחית את חוסר הוודאות ולהגדיל את הסיכויים שהערב יהיה רגוע ומהנה. לשם כך, שתפו את הילדים מספר ימים לפני החג במידע הרלוונטי: איפה יערך הסדר? מי עוד ישתתף? מה נעשה? מה נאכל? מה נלבש? איזה מנהגים מיוחדים יש? כמה שעות יערך הסדר? במה הוא שונה מארוחת שבת? השמיעו בקול שירים ברחבי הבית כדי שהילדים יכירו את שירי החג. כדאי להתאים מראש לכל ילד הגדה על פי גילו ולתת לו להתיידד איתה. כידוע שהרבי הורה שלכל ילד תהיה הגדה משלו עם תמונות.

משימה לליל הסדר

בקשו מכל אחד להכין לליל הסדר (ומה טוב בכל סעודת שבת) קטע מיוחד – הצגה, חידה, סיפור, משחק, דבר תורה על ההגדה. כל אחד על  פי גילו ואל תשכחו לבקש גם מהאורחים האחרים. כך כולם ירגישו שותפים.

הכנת  הילדים לליל הסדר

חשוב לשים לב בערב החג, להשכיב את הילדים הקטנים לישון בצהריים (גם אלו שכבר לא רגילים) ולתת להם משהו לאכול על מנת שלא יגיעו רעבים לשולחן החג, כי לוקח זמן להגיע לאוכל. ככל שהילדים יהיו רגועים יותר, האווירה תהיה נעימה יותר. יש להשתדל להתחיל את סדר פסח מוקדם ככל האפשר כמו שמובא בשו"ע (סימן תע"ב סעיף א): "מצוה למהר להתחיל הסדר בשביל התינוקות שלא ישנו והתורה אמרה והגדת לבנך ביום ההוא". יחד עם זאת, קחו בחשבון שהערב אורך זמן ויתכן שהילדים יהיו עייפים למרות המנוחה. מומלץ להביא להם בגדים נוחים יותר ולאפשר להם לפרוש בזמן שלהם.

מקומות ישיבה ופעילות

כדאי  לחשוב מראש עם עורך הסדר והמארחים היכן יהיה נכון יותר להושיב כל ילד. האם לידכם ההורים או ליד בני גילם? האם בשולחן המרכזי או בשולחן נפרד לילדים? כדאי לבדוק גם עם הילדים מה הם מעדיפים, ובכל מקרה לעדכן אותם לפני החג איפה וליד מי ישבו, ועד איזה חלק אתם מצפים מהם להישאר ישובים?

לילדים קטנים לא תמיד יש יכולות התפתחותיות שמאפשרות להם לשבת במקום הרבה זמן ולכן מומלץ להכין להם מראש, ספר, משחק או אפילו חדר אליו יוכלו לגשת כדי לשחק, להשתולל או להירגע מההמולה. כל אחד כמובן על פי גילו.

שיתוף הילדים בליל הסדר

ליל הסדר בנוי בצורה כזו, שנועדה לעודד את הילדים להשתתף, לשאול ולקחת חלק. דאגו גם אתם לשלב כמה שיותר פעילויות בהם הילדים יוכלו לקחת חלק. שלבו בארוחה כמה שיותר משחקים, שירים ופעילויות בהם הילדים יוכלו להשתתף, עודדו אותם להיות שותפים פעילים בקריאת ההגדה ובסדר עצמו. מומלץ התייעץ עם מחנכים או הורים ותיקים כדי לשמוע עוד רעיונות יצירתיים.

לסיכום, חשוב לזכור שאנחנו ההורים מגיעים לליל הסדר עם הרבה ציפיות על איך ליל הסדר אמור להראות,  ואיך הילדים אמורים להתנהג. אבל לילדים שלנו קשה לפעמים לשתף פעולה בגלל ההתרגשות, הגיל, ההתפתחות והבגרות שלהם. כאמור בספר משלי: "חנוך לנער על פי דרכו " ורק אז "גם כי יזקין לא יסור ממנה". ככל שתתנו לילדים מידע רב יותר על מה שהולך להיות, תשתפו אותם באופן פעיל בסדר, ותקחו בחשבון מראש את יכולת שיתוף הפעולה שלהם מבחינה התפתחותית, תוכלו להבטיח שהסדר יעבור בצורה מהנה ורגועה יותר. ויחד עם כל זה.. תמיד כדאי להיות מוכנים להפתעות! חג שמח!

כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

מאבקי כח בין הורים לילדים

בכל בוקר מחדש, כשאנחנו ממהרים לצאת מהבית, הבת שלנו מסרבת להתלבש, להתסרק, לאכול ונשכבת על הרצפה בבכי. איך יוצאים ממאבקי הכח הללו?

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן