שאלה: הילד שלנו בן 7, הוא ילד מקסים וחברותי, בעל לב טוב, אבל כשהוא לא מקבל מה שהוא רוצה באותו רגע הוא מתחיל לבכות, לצעוק ולהשתולל. כמובן שזה קורה כמעט כל יום בבית, אצל סבא וסבתא ואצל חברים ויוצר מצבים מאוד לא נעימים. עכשיו, כשהוא בכיתה א' זה מאוד מקשה עליו את ההסתגלות, ויוצר בעיות התנהגות רבות, למשל: כשהוא רוצה לענות למורה על שאלה בכיתה והמורה לא נותן לו, הוא מפריע למהלך השיעור, בהפסקה כשחברים לא משחקים איתו במה שהוא רוצה, הוא מתחיל להציק להם. מה לעשות?
תשובה: מהתיאור שלכם נשמע כי לילדכם קשה לדחות סיפוקים וזוהי לבטח התמודדות יומיומית לא פשוטה מבחינתכם. אבל ברור שעכשיו, כשזה מקשה עליו את ההסתגלות בבית הספר, ולמעשה מתחיל להפריע לילד בהתפתחות התקינה שלו, כדאי לעזור לו להתמודד עם זה.
דחיית סיפוקים
דחיית סיפוקים זו יכולת שאנו כבני אדם, מפתחים אותה מיום שאנו נולדים. תינוק שצריך משהו (אוכל, שינה, החלפת חיתול וכו') בוכה, ומכיוון שלהורים לוקח בדרך כלל זמן לתת לו מה שהוא צריך, הוא נאלץ להתמודד עם דחיית סיפוקים. כמובן שבשלב זה של החיים, אנחנו משתדלים לספק את צרכי התינוק במהירות, כי זה קריטי להתפתחות הנפשית והפיזית התקינה שלו. אך ככל שהילד גדל, אנחנו כבר מצפים ממנו להפגין יכולת טובה יותר של דחיית סיפוקים. לחכות שנתפנה לשחק איתו, או לחכות שהאוכל יהיה מוכן וכיו"ב.
תפקידכם כהורים
ילד שלומד לדחות סיפוקים, לומד למעשה לווסת את רגשותיו, לפתח שליטה עצמית, להתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ, לפתח מערכות יחסים חברתיות טובות, ואפילו להצליח יותר בלימודים.
לכם כהורים יש בענין זה תפקיד חשוב מאוד. כאשר אתם נמנעים מלספק לילד את כל צרכיו באופן מידי, אתם למעשה, מסייעים לו לרכוש תכונה זו. לכן חשוב בראש ובראשונה שתהיו חזקים! לא קל לראות את התסכול של הילד ולסבול את התגובות שלו. מאוד מפתה לתת לו מה שהוא רוצה באותו רגע, רק כדי לזכות בקצת שקט, בעיקר כשהוא מתחיל לצעוק, לבכות ולהשתולל אצל סבא וסבתא או בגינה. אבל הזכירו לעצמכם שזה שווה את זה, כי בכך אתם עוזרים לילד לפתח יכולת חשובה מאוד.
הסחת הדעת
דבר נוסף שעשוי לעזור לילד הוא מתן כלים מעשיים, נסו לחשוב מה עוזר לכם לדחות סיפוקים ועיזרו לו למצוא דרכים שיסייעו לו להתמודד עם דחיית הסיפוקים. למשל הסחת דעת. לעשות משהו אחר, או לשמוע שיר או סיפור. כדאי גם לעודד אותו למצוא דרכים משלו להתמודדות, וכשהוא מצליח להתאפק, חזקו אותו על כך!
ביטחון עצמי
חשוב לזכור כי הבסיס לדחיית סיפוקים הוא בטחון עצמי. ילד שמאמין בעצמו, ירגיש שהוא מסוגל לעמוד בדחיית סיפוקים. עיזרו לו לבסס את הביטחון העצמי שלו ע"י כך שתעודדו אותו להתנסות ולקחת על עצמו אתגרים שונים, פרגנו לו על הדרך על ההצלחה, וגלו סבלנות כלפי קשיים וכישלונות.
אם אתם זקוקים לעוד עזרה והכוונה בעניין, נשמח לעזור לכם במרכז "אור הבית" בעניין זה ובעניינים נוספים הנוגעים לזוגיות ולמשפחה.
כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.