אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

איך אפשר לייצר אווירה שלווה בחגים?

אנחנו נשואים מזה עשר שנים ויש לנו חמישה ילדים כ"י (9,7,5,3,1).  מאז שנות הנישואים הראשונות תקופת החגים מכניסה לנו המון מתח הביתה ויש מריבות וויכוחים רבים ביני לבין בעלי, ביננו לבין הילדים ובין הילדים לבין עצמם. הייתי רוצה שתהיה לכולנו חוויה אחרת השנה, חוויה של שמחה, רוגע ושלווה. האם זה בכלל אפשרי, ואם כן איך אפשר לעשות את זה?

תשובה: תקופת החגים היא אכן תקופה מיוחדת ומרגשת שטמון בה פוטנציאל להמון שמחה, אבל היא כרוכה גם ביציאה מהשיגרה, הכנות רבות, אירוח, הוצאות כלכליות, תפילות ארוכות ושהות ממושכת יחד. כל אלה כמובן יכולים לגרום להרבה מאוד מתח כפי שתיארת.

אז מה אפשר לעשות?

תכנון מראש

כמו כל דבר אחר בחיים. ככל שיש תכנון טוב יותר, כך יש פחות תיסכולים ואכזבות. הכל ברור וזה משרה אווירה של ביטחון פנימי, שלווה והסכמה בתוך הבית. ההמלצה שלי היא לקבוע מראש: סדר יום לילדים, מתי ואיפה תתארחו ותארחו? איך תבלו את ימי חול המועד? וכו'. כחלק מהתכנון חלקו ביניכם את המשימות השונות. התכנון הזה ימנע ויכוחים מיותרים והפתעות לא נעימות.

אני ממליצה מאוד לשתף גם את הילדים בתכנון, תוך התחשבות בצרכים וברצונות שלהם. כשהם יהיו מעורבים וידעו מה קורה, אני מאמינה שהם ינדנדו פחות ויהיו יותר שותפים. את התוכנית הכניסו ל"טבלת פעילות ולו"ז יומי" , לטובת כל בני הבית.

אם אתם מאלה שמתקשים בבניית טבלאות, ותכנון מדוקדק הוא לא בשבילכם, לפחות דברו על הדברים במהלך ארוחה משפחתית, שאלו את הילדים מה הם היו רוצים לעשות, דברו גם ביניכם על הדברים החשובים כמו מתי ואיפה תתארחו, חלקו ביניכם את האחריות וצרו מסגרת כלשהי על מנת למנוע אי הבנות ולחץ של הרגע האחרון, שמכניס המון מתח.

תיאום ציפיות בין בני הזוג

קבעו זמן בו תוכלו לשבת יחד באווירה רגועה (אפילו מחוץ לבית) לצורך שיח ותיאום ציפיות. במהלך השיחה כדאי שכל אחד מכם ימנה בפני השני לפחות 3 דברים שחשובים לו בתקופה הזו. נסו לזהות מראש גם את ״המוקשים״ בהם אתם עלולים להיתקל, נסו לשוחח כצוות המתמודד יחד עם אתגר העומד בפניו ולא כאנשים הנצבים משני צידי המתרס. עשו זאת תוך כדי הקשבה, מתן כבוד הדדי, נסו לגלות הבנה גם כשאינכם מסכימים עם בן הזוג. בדרך זו, אני בטוחה שתצליחו להגיע להבנות, ולמנוע לפחות חלק מהמריבות, והכי חשוב תרגישו שאתם יחד!

שנינו ביחד וכל אחד לחוד

התקופה הזו דורשת מאיתנו הרבה מאוד השקעת אנרגיה במשימות שונות הקשורות לבית, לילדים ולמשפחה המורחבת. לשם כך אנחנו זקוקים להרבה מאוד אנרגיה פיזית ונפשית ומכיוון שהיא אינה אינסופית חשוב שנדאג לחדש אותה מפעם לפעם. זמן איכות אישי וזוגי יכול לסייע בזה. פרגנו אחד לשניה זמן איכות אישי שבו תוכלו לבלות בנפרד, ולא פחות חשוב זמן איכות זוגי (מצאו לפחות 20 דק' בכל יום לשיח משותף). הכי קל לנו לשכוח את עצמינו בזמנים האלה, אבל חשוב שנטעין את עצמינו, כדי שלא נגיע לאפיסת כוחות שגוררת חוסר סבלנות, מריבות ומתח.

עזרה !

חלק גדול מהמריבות בין בני הזוג ועם הילדים נגרמות כתוצאה מעומס יתר של משימות. הרשו לעצמכם להיעזר בכל מי שאפשר על מנת להקל על עצמכם: בייבי סיטר (אפילו בשעות התפילה הארוכות), מישהי שתעזור בזמן הבישול, נקיון הבית, כביסות ועוד. ככל שאתם תהיו רגועים יותר כך האווירה בבית תהיה נעימה יותר. נכון שלא תמיד פשוט להיעזר ויש גם מגבלות כלכליות, אבל זה שווה את האווירה בבית והיחסים הטובים בין כולכם. כמובן שאפשר גם לנסות להיות יצירתיים ולהשיג לפחות חלק מהעזרה ללא תשלום.

לזכור את המטרה

החגים יוצרים סיטואציות רבות שיכולות לגרום לחוסר הבנה ויצירת קונפליקטים, זה טבעי, מובן ואפילו בריא! אנחנו ממש לא חייבים להסכים על כל דבר. בנוסף, בעיות בין בני הזוג שהודחקו בהצלחה בימים של שגרה צפות בחגים מעל פני השטח וגורמות לנו להיות רגישים יותר ולהתמודד אתם בצורה פחות טובה. ולכן, חשוב להיות מוכנים מראש, לאינטנסיביות של התקופה, לא להתעכב על כל דבר שקורה ולמצוא את הזמן הנכון לניהול הקונפליקט ברוגע ובשלווה . על מנת לעשות את זה תוכלי לשאול את עצמך באותו רגע: האם זה שווה לי לקלקל עכשיו את היחסים עם הילדים שלי? עם בעלי? את האווירה בבית? ומה אפשר לעשות כדי שיהיה יותר נחמד ושמח אצלך בבית? אולי תצטרכי להעלים עין מהבלגן? מחסרונות בן הזוג? ״לסבול״ קצת את הדודה שאת פחות אוהבת ולדחות חלק מהדברים לאחרי החג כמו את הדיאטה… שנה טובה ומתוקה וגמר חתימה טובה.

 כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

מאבקי כח בין הורים לילדים

בכל בוקר מחדש, כשאנחנו ממהרים לצאת מהבית, הבת שלנו מסרבת להתלבש, להתסרק, לאכול ונשכבת על הרצפה בבכי. איך יוצאים ממאבקי הכח הללו?

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן