אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

יום של תחפושות

שאלה: בוקר התחפושות אצלנו בבית תמיד לחוץ ועמוס, בכל שנה יש ילד "שמפתיע" אותנו בבוקר ולא רוצה להתחפש. כבר שנים אני מקווה שנצליח לצלם אותם בבוקר בתחפושת, אך כשזה כבר קורה התמונות יוצאות לא מוצלחות ואפילו הן מתעדות את מצב הרוח הכללי הירוד בקרב כולנו. זה יום שאני כילדה מאוד אהבתי וחלמתי שגם כאמא זה יהיה אחד הימים השמחים והמיוחדים בבית, אבל במציאות לצערי אנחנו לא מצליחים לגרום לזה לקרות..

האם יש לכם עצה איך אפשר לגרום לאווירה ביום הזה להיות נעימה ורגועה יותר?

תשובה: יום התחפושות הוא אכן יום מיוחד, צבעוני ואהוב מאוד. לכולנו כילדים יש זיכרונות רבים ומגוונים מהיום הזה ואין ספק שהוא מרגש מאוד.

ההתרגשות

  טבעה של התרגשות, שהיא יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים רבים: יש אנשים שבוכים מרוב התרגשות, יש אנשים שזה גורם להם להרגיש לחץ או מתח וכיוצא בזה. כך גם ביום המיוחד הזה – הילדים בדרך כלל מתרגשים מאוד ולפעמים אפילו חרדים. הם לא תמיד מבטאים את זה בדיבור, אלא כדרכם של ילדים בהתנהגות, שבאמצעותה הם מנסים להעביר לנו מסר לגבי התחושות שלהם. תגובת ההורים להתנהגות שלהם נובעת לא מחוסר רגישות לילדים, חלילה, אלא מגורמים אחרים כמו הלחץ בבוקר והצורך להגיע לעבודה, או מהאכזבה והתסכול שלנו לנוכח חוסר השמחה שלהם, או הסירוב שלהם ללבוש תחפושת שהשקענו בה כל כך.

התגובות

  חשוב לזכור שהיום הזה עמוס בגירויים רבים, בייחוד עבור הקטנטנים, ואלה עלולים להבהיל, לעייף, לבלבל, להלחיץ ולהפחיד אותם: התחפושות שגורמות לכל האנשים והילדים סביבם להיראות שונים מהרגיל, (יש תחפושות שיכולות לעורר חרדה כמו חיות או ליצנים), והרעש וההמולה במסגרות החינוכיות. צריך לזכור שהמנגנונים הרגשיים והתחושתיים שלהם לוויסות וסינון גירויים, אינם מפותחים דיים. כל אלה, עשויים לגרום לחלק מהילדים לסרב להתחפש, לבכות, או אפילו לא להיכנס לגן ביום התחפושות.

הרגיעה

  יום התחפושות גורם לחץ גם להורים. זהו יום שלקראתו יש הכנות רבות וגם זהו בוקר מאתגר מאוד להכין את הילדים למסגרות. כאשר האווירה בבית לחוצה או לא נעימה, אתם עשויים לחוש תסכול או אפילו כעס.  לגיטימי כמובן שאתם ההורים רוצים שהילדים יגיעו מחופשים למסגרת החינוכית כמו כולם. מובן שאתם רוצים שהם ירגיש בנוח ויהיו שמחים בתחפושת שלהם. אבל אל תכריחו אותם להתחפש. זכרו שלהתחפש זהו רק מנהג, אך להיות בשמחה זו ממש מצווה, כל השנה ובוודאי בפורים!

   כולנו רוצים שהחוויות של הילדים שלנו יהיו חיוביות ככל האפשר, והחוויות האלה לא תמיד מגיעות מהתחפושות או מהתמונות אלא מהאווירה בבית ומהתגובות שלנו ההורים. לכן הדבר הכי חשוב הוא קודם כל שאנחנו נגיע רגועים ליום הזה. כשההורה רגוע, לילד קל יותר להיות רגוע ואולי אפילו יוכל לבטא את עצמו בצורה טובה יותר. הרוגע והשמחה יאפשרו גם לכם ההורים לקבל בהבנה, סבלנות והכלה את הקשיים של הילדים, אם הם צצים.

השינוי

  הדבר שיכול לעזור לנו יותר מכל בעניין של השמחה הוא להניח בצד את הנחות היסוד שלנו לגבי איך היום הזה "אמור להיראות" או "צריך להיות".  פשוט הרשו לעצמכם להניח את הדרישות ואת "מה שצריך" בצד. נסו לבדוק עם הילדים שלכם מה ישמח אותם בחגיגות הפורים ואיך אפשר להסיר מכשולים בדרך לכך.

   אם הילד שלכם לא רוצה להתחפש אפשרו לו לקחת רק אביזר כלשהו. אם יש ילד שהמולת הגן מלחיצה אותו, אפשרו לו להישאר בבית באותו יום. אם מלחיץ אתכם לאחר לעבודה, בדקו במקום העבודה אפשרות לקחת יום חופש או לאחר באותו יום, כדי להתארגן בנחת. היו קשובים לעצמכם ולילדים שלכם. שנו קצת את הדפוסים המוכרים, תנו דרור לדמיון, למשחק, ליצירתיות. ותרו על האופן בו אתם חושבים, כך תוכלו לשחרר את ההתנגדויות שלכם ולא רק של הילדים ו"לצייר" יחד את תמונת היום המתאימה לכם.

ההכנה

  נוסף על כך מומלץ גם למדוד את התחפושת לילד בבית ולהרשות לו לשחק בתוכה כמה ימים לפני יום התחפושות ופורים. ילד שכבר התנסה פעם-פעמיים בתחפושת בתוך הסביבה המוגנת של הבית, יהיה פתוח יותר להתחפש גם מחוץ לבית וייהנה יותר ביום התחפושות. זה גם ייתן לכם ההורים הזדמנות לראות את הילד בתחפושת ולבדוק עד כמה היא נוחה או מסורבלת ולתקן אותה לפני הלחץ של יום התחפושות. מומלץ גם לצלם את הילדים לפני יום התחפושות ולא באותו בוקר, כדי לאפשר חוויה נעימה ולא לחוצה לכל המשפחה.

  קחו את הפורים הזה כהזדמנות ללמד אותם וגם אתכם, להרגיש ולבחור את מה שנוח להם, אפשרו להם את המקום המיוחד הזה של להיות מי שירצו ליום אחד, ובעיקר נסו ללמוד איתם יחד איך יוכלו להיות שלמים ובטוחים עם עצמם. ברגע שתאפשרו לעצמכם ולילדכם את כל אלה, כל החוויה תהיה הרבה יותר נעימה, מהנה ומשוחררת עבור כולם.

כתבה קרן אילון – מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

אהבה ללא תנאי

הילד שלנו הוא תלמיד בינוני בכיתה. אנחנו מאוד מטפחים אותו. אבל במקום לראות שיפור בהתנהגות ובלימודים יש רק ירידה. איפה טעינו?

תקשורת פתוחה בגיל ההתבגרות

יש לנו ילד מתבגר ומאוד קשה לנו איתו, אנחנו מרגישים שהוא לא מקשיב לנו וכבר נמאס לנו להגיד שוב ושוב את אותם דברים.

עוזרים בבית בלי פרסים

אנחנו לא מצליחים לגרום לילדים שלנו לעזור בעבודות הבית. כל בקשת עזרה הופכת מיד לוויכוח ארוך ומתיש..

מאבקי כח בין הורים לילדים

בכל בוקר מחדש, כשאנחנו ממהרים לצאת מהבית, הבת שלנו מסרבת להתלבש, להתסרק, לאכול ונשכבת על הרצפה בבכי. איך יוצאים ממאבקי הכח הללו?

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן