אור הבית - חייגו: 08-9459053

השארת הודעה בכל שעות היממה

המשפחה מתרחבת

שאלה:  לפני כחודש נולדה לנו ברוך השם ובמזל טוב תינוקת. מאז הגעתה הביתה מבית הרפואה, אנו מוצאים את עצמנו מוטרדים ועסוקים בהתנהגותו של בננו הבכור, בן ה-3. הוא דורש את מלוא תשומת ליבנו, משתולל בבית, זורק חפצים, פעמים רבות פורץ בבכי, מרביץ לשכנים ולחברים וגם לתינוקת. אנחנו מוצאים את עצמנו כועסים, מענישים ונוזפים, ומצד שני מרחמים עליו מאוד. אתמול מתוך סערת רגשות הוא אמר: "אני שונא את התינוקת הזאת, אני רוצה לזרוק אותה". אנחנו חסרי אונים. נשמח לקבל ממכם עצה כיצד להתמודד.

תשובה: הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה, מלווה בשמחה ובהתרגשות, אך גם בלא מעט מורכבויות. כמו כל שינוי או מעבר ברצף החיים, כך גם לידה דורשת מהמשפחה התארגנות מחדש. כל אחד מבני הבית נאלץ לזוז מאזור הנוחות שלו, מי יותר ומי פחות. המעבר מלהיות בן יחיד ללהיות אח גדול הוא דרמטי. בבת אחת נלקחה מהילד שלכם הבלעדיות שהיה רגיל אליה, והוא נאלץ לחלוק את האהבה של הוריו עם אחות חדשה שעדין איננו מכיר.

כדי שהמשפחה תוכל לצלוח שינוי בצורה טובה ולצאת מחוזקת ממנו, עליה להכיל את המועקה, לנהל דיאלוג ולהגמיש את הכללים.

הכלת המועקה

במקרה הזה נדרשת היכולת שלכם כהורים לראות את הכאב המסתתר מאחורי ההתנהגות של הילד ולתת לכאב מקום. למרות גילו הצעיר, ניתן בהחלט לומר לו משפטים כמו: "אנחנו יודעים שזה לא קל לחכות בסבלנות עד שנסיים לרחוץ את התינוקת", "אנחנו רואים כמה קשה לך לשחק לבד ושהיית מאוד רוצה שנבוא לשחק איתך עכשיו". אמירות בסגנון הזה מנכיחות את הכאב של הילד ומכילות אותו. הילד עשוי להרגיש שלמרות הכל עדיין רואים אותו ומבינים אותו. לעומת זאת משפטים שמתייחסים רק להתנהגות ולא לכאב שיושב מתחתיה כמו: "תפסיק כבר לבכות", "אסור לזרוק חפצים בבית שלנו", עשויים להגביר אצל הילד תחושות של שקיפות ובדידות.

לנהל דיאלוג

לצד הכלת המועקה והכאב, נשאף גם לנהל דיאלוג פורה בהתאם לרמה של הילד. נשאל אותו: "מה העציב אותך? על מי אתה כועס? מה יכול לעזור לך להירגע? מה יכול לשמח אותך? מה הכי היית רוצה לעשות עכשיו עם אבא ואימא?" לאחר שנקשיב לתשובותיו, נשתדל לבטא גם את עצמנו: "חשוב לי שתדע שאנחנו מאוד אוהבים אותך וגאים בך. כואב לי לראות שאתה עצוב". גם ילד צעיר מאוד יכול להבין את טון הדיבור האוהב של ההורים ולקבל ממנו כח להתמודדות.

הגמשה ועדכון

לסיום, חשוב לומר כי קשר בין אחים הוא אחד הקשרים המשמעותיים, המצמיחים והמפתחים ביותר שיש לאדם. למרות הקושי שאתם חווים כרגע, אחות קטנה היא המתנה הכי גדולה שהייתם יכולים להעניק לבנכם הבכור. אין צורך לרחם על הילד. במקום זאת הביעו כלפיו הערכה על דרך ההתמודדות שלו, היאזרו בסבלנות, קחו הרבה אויר, זוהי תקופת מעבר, ובעזרת השם בסופה כולכם תצאו מחוזקים וקרובים יותר.

אם הקושי ממשיך להיות משמעותי לאורך זמן ולא ניכרת מגמת שיפור כלשהי, מומלץ לפנות לקבלת עזרה במרכז "אור הבית". לעיתים כמה מפגשים קצרים יכולים להביא תועלת מרובה.

כתבה יפעת קליין – מטפלת זוגית ומשפחתית במרכז "אור הבית" ברחובות.

מאמרים נוספים

אוי לאותה בושה!

הילדים שלנו התנהגו בצורה נוראית. הם לא הקשיבו לנו, לא ישבו ליד השולחן, לא שיתפו פעולה, התחצפו אלינו, והכל בפני האורחים המכובדים!

אוי לאותה בושה!

הילדים שלנו התנהגו בצורה נוראית. הם לא הקשיבו לנו, לא ישבו ליד השולחן, לא שיתפו פעולה, התחצפו אלינו, והכל בפני האורחים המכובדים!

לדבר באהבה

קורס לאמהות שאכפת להן

דילוג לתוכן