"מרכז אור הבית" שנפתח ע"י הרב מענדל גלוכובסקי בא להנגיש טיפולים מקצועיים לתא המשפחה החסידי. . במרכז תוכלו למצוא טיפול זוגי, הדרכת הורים וטיפולים אישיים. המרכז בהנחייתו של הרב מענדל גלוכובסקי רואה חשיבות בהנגשת השירות, כול הטיפולים מועברים ע"י מטפלים מוסמכים, מקצועיים, שמורי מצוות ובמחירים נגישים.
טיפול משפחתי לוקח את בני המשפחה למסע של גילוי המשפחה כקבוצה וכפרט. התא המשפחתי מקבל הזדמנות משמעותית להתחדשות ולפתרון קונפליקטים שמשפיעים על המשפחה ועל בני המשפחה. קשרי הגומלין בתא המשפחתי משפיעים על איכות חייהם של כל אחד מבני המשפחה במערכת דינמית ומשתנה.
מה העיקרון והתהליך שעומד מאחורי הטיפול המשפחתי?
הטיפול המשפחתי מתייחס אל המשפחה כיחידה אחת דינמית ומתפתחת כשכל אחד מבני המשפחה מושפע מהשאר וגם משפיע בדרכו עליהם. עובדה זו בולטת כשמדובר במשפחה עם ילדים, התלויים בהוריהם מבחינה רגשית וכלכלית, מצב זה יוצר השפעות הדדיות מורכבות. המטפל המשפחתי נעזר בידע הרב שיש לו על מערכות משפחתיות כדי להבין ולנתח את ההתנהגויות של בני המשפחה ואת הקשרים הרגשיים ביניהם. המטפל יבחן את חלוקת הסמכות והכוח בבית – מי מקבל את ההחלטות ובאילו אופנים הן מיושמות או נאכפות, את יחסי הקרבה השונים – מי קרוב למי, מי נתמך ומי תומך, ואילו בריתות קיימות בין בני המשפחה השונים, ואת סוגי התקשורת הקיימים במערכת המשפחתית. הוא יחקור את התפקידים השונים, המודעים והלא מודעים, שהתקבעו בין בני הבית, ואת מידת הגמישות שיש בהם, ואת האופן בו המשפחה מתפקדת בזמן קושי או משבר. ניתוח כזה יאפשר למטפל להתייחס לחוסן המשפחתי, ולהוביל תהליכים שיחזקו ויבססו את היכולת שלה ליצור שינוי או לעמוד בשינויים המתרחשים. העובדה שבמכון כל מטפל שומר מצוות המכיר מקרוב את עולם המשפחה החסידית בכל הנוגע להרגלים התנהלות, ניואנסים ומחוות הרבים שקיימים בשפה כל אלה עוזרים למטפל לנתח והוביל לשינוי מהיר יותר בטיפול במשפחה חסידית ממטפל שלא בא מהעולם של שומרי מצוות.
הטיפול המשפחתי רואה את המשפחה כמערכת בריאה מיסודה, שיש לה משאבים לגדילה וכוחות להתמודד עם קשיים. על פי גישה זו, הבעיה איתה מתמודדים הפרט והמשפחה כולה, מהווה למעשה מידע חשוב להבנת ההשפעות ההדדיות המתקיימות בתוכה. קשיים, מצוקות ודפוסי התנהגות של אחד מבני המשפחה יכולים להאיר על בעיה משפחתית, שדרכה ניתן להבין את ההקשר הרחב של מערך היחסים בין בני המשפחה. במילים אחרות, אם אחד מבני המשפחה מתמודד עם קושי מסוים, הוא למעשה נושא איתו את הקושי המשפחתי ונותן לו ביטוי פרטני, או שהוא מגיב לבעיה בתוך היחסים המשפחתיים ובהתנהגותו מאותת עליה. לכן כשהמשפחה מגיעה לטיפול "בגלל אחד מבני המשפחה, נתייחס לזה כסימפטום בעל ערך, ולא רק כבעיה, או משהו שהוא "לא בסדר". התייחסות כזו תאפשר פיתוח גישה חיובית יותר בקרב בני המשפחה ביחס לפרט הסובל מהקושי, ותחושת מעורבות ואחריות של כל בני הבית לשינוי הדפוסים הבעייתיים.
טיפול משפחתי יכול מאוד לעזור במקרים של אירועים היוצרים לחץ אשר דורשים את ההתגייסות של בני המשפחה: משבר גירושים, אובדן של בן משפחה, קשיים בפרנסת הבית, מחלות, התמודדות עם מתבגרים, ילד מיוחד בבית. שינויים כמו מעבר דירה, חתונה של הילדים, עבודה חדשה ועוד. כל אלו דורשים התגייסות של בני המשפחה, וטיפול משפחתי יכול להיטיב עם ההתמודדות המשפחתית ולגרום לשינוי חיובי.
טיפול משפחתי עשוי להועיל גם במקרים בהם המשפחה מתמודדת עם קשיים בתקשורת. למשל, קשיים בהצבת גבולות ברורים, תפקוד הורי חלקי, פערים מהותיים בציפיות, משאלות ונטיות לב סותרות ועוד. לכל הגורמים שפורטו יש פוטנציאל לערער את היחידה המשפחתית, ובמקרים מסוימים להוביל לעבר משבר משפחתי שעלול לפגוע בתפקוד ובהתפתחות של כל אחד מחברי המשפחה, או חלק מהם.
המטרות המרכזיות של הטיפול המשפחתי הן לאפשר תקשורת בריאה ומכילה בין בני המשפחה, ליצור גבולות בריאים, לאפשר להורים להוביל ביעילות את המשפחה באופן מותאם ונכון ולהגביר את רווחתם של כל אחד מחבריה. מטרה חשובה נוספת של טיפול משפחתי היא לסייע לאחד מחברי המשפחה המתמודד עם משבר נפשי בהווה.
במפגשים הראשונים, יבקש המטפל המשפחתי להכיר את בני המשפחה, במטרה להבין מה המצב הקיים ומה הרקע לפניה. לעיתים כל אחד מחברי המשפחה עשוי לראות את המציאות באופן שונה לחלוטין מפי כל חבר במשפחה. המטפל המשפחתי ישאל שאלות רלוונטיות על האופן בו כל חבר בתא המשפחתי רואה ומבין את הקשיים, מתי הבעיה החלה וכיצד ניסתה המשפחה לנהל את הקשיים עד לתחילת הטיפול.
בשלב הבא, המטפל בונה תוכנית טיפולית שתכתיב את המטרות המוסכמות (לפחות על ההורים) ולפיה יבחנו דרכי הפעולה, הכלים והתהליכים הפסיכולוגיים. מכאן נכנסים לטיפול עצמו, תוך התייחסות מתמדת למטרות שהוגדרו בתחילתו.
חשוב לציין כי הטיפול המשפחתי לא יביא תמיד לפתרון מוחלט של הבעיה שבה ביקשו בני המשפחה לטפל. לעומת זאת, הטיפול המשפחתי מבטיח שבני משפחה יצוידו במיומנויות חדשות, שיסייעו להם להתמודד ביעילות עם מצבים מורכבים עתידיים.
בבסיס טיפול משפחתי דורש עבודה של כ-16 מפגשים ולפעמים יותר, תלוי במורכבות הקושי והתגייסות המשפחתית לתהליך. בחלק מהמפגשים כולם נמצאים בפגישה ולפעמים מתקיימים מפגשים עם חלק מבני המשפחה או אחד מהם (הילדים, למשל, ההורים או אחד מהם). יש מקרים חריגים שדורשים מספר פגישות רב יותר, אולם באופן כללי טיפול משפחתי הוא טיפול ממוקד, מכוון פתרון וקצר מועד.
מוזמנים ליצור קשר עם מזכירות אור הבית או התקשרו 08-9459053 (ניתן להשאיר הודעה בכל שעות היממה) ואנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי.
© כל הזכויות שמורות 2024 | זכויות היוצרים של כל הציורים באתר שייכים לציירת תחיה רות קרבאל | הצהרת נגישות